Scheiden en de eigen woning

Startdata

Locatie
Startdatum
BegintijdEindtijd
Bezetting
 
Digitaal klaslokaal
ma 26 feb 2024
09:3013:00
Beschikbaar.

Overzicht

Krapte op de woningmarkt en hogere rentes leiden tot grote problemen bij stellen die hun relatie verbreken. Omdat mensen geen kant op kunnen blijven woningen vaak langere tijd onverdeeld. Dit brengt belangrijke fiscale en civiele risico’s met zich mee. Het is niet voor niets dat meer dan de helft van de belastingaangiftes in het jaar van de scheiding onjuist wordt ingevuld.

Door de sterk gestegen rente ontstaat een nieuw knelpunt waarbij de overnemende partner het bestaande rentecontract kan voortzetten terwijl de ex-partner wordt geconfronteerd met een aanzienlijk hogere rente. Is het reëel dat die partner een compensatie ontvangt? Wat zijn de aandachtspunten hierbij?

Als een van beide partners de woning wenst over te nemen is het de vraag op welke prijs de woning gewaardeerd moet worden. Hoe kan de prijs nauwkeurig vastgesteld worden in een markt waarbij vaak (stevig) wordt overboden? Wanneer kan een anti-speculatiebeding uitkomst bieden? Welke fiscale aandachtspunten gelden bij het vaststellen van de waarde van de woning? Wanneer is er sprake van een schenking? Hierbij zal het zeer relevante beleidsbesluit van 15 juni 2022 besproken worden.

Programma

Tijdens de bijeenkomst worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Vaststellen van de waarde van de woning
  • Anti-speculatie/meerwaardebeding
  • Fiscale aspecten (Beleidsbesluit 15 juni 2022)
 • Compensatie rentecontract bij scheiding
 • Scheidingsregeling en eigendomsvereiste - Hoge Raad 27 mei 2022
 • Eigenwoningregeling bij scheiding
  • Onverdeeldheid
  • Fiscale aandachtspunten en valkuilen scheidingsregeling
 • Praktijkcasus
 • MC vragen
 • Afronding

Lesmateriaal

Tijdens de cursusdag zal gewerkt worden met diverse MC vragen, casuïstiek en een interactieve Socrative Quiz. Tevens krijg je de beschikking over onze syllabus "Scheiden en de eigen woning". Hiermee heb je een hoogwaardig naslagwerk voor gebruik in jouw adviespraktijk in handen.

Docenten

B. (Berry) van Zuidam RES
Berry van Zuidam is sinds 2020 als docent verbonden aan het opleidingsinstituut van de Scheidingsdeskundige. Berry houdt zich in het dagelijks leven bezig met scheidingsadvies, financiële planning en hypotheekadvies. Berry is gespecialiseerd op het gebied van financiële aspecten van het scheidingsproces. In 2011 heeft Berry de opleiding Gecertificeerd Financieel Planner met succes afgerond. In 2013 heeft Berry zijn diploma voor de opleiding tot Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) Particulier behaald. Berry staat ingeschreven in het Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) Particulier en de Federatie van Financieel Planners (FFP). Berry is in 2017 verkozen tot financieel planner van het jaar.

PE Punten

 


Register Erkend Scheidingsadviseur®
3 punten

 

MfN
3 punten in categorie 2

 


SEH
3 punten in categorie B

 


RB
3 punten

Na deelname aan de cursus stellen wij jou als bewijs van deelname een certificaat ter beschikking. Het certificaat kun je gebruiken om op eigen verzoek PE punten voor ADR, NOAB, KNB of VMN aan te vragen.

Kosten

EUR 250,- (vrijgesteld van BTW)

Voor leden met een abonnement Praktijkondersteuning is deze bijeenkomst te volgen als onderdeel van het abonnement. 

Terugkijken

Deze bijeenkomst is niet terug te kijken

© Copyright - De Scheidingsdeskundige