Pensioenafwikkeling, lijfrentevoorzieningen en levensverzekeringen

Startdata

Locatie
Startdatum
BegintijdEindtijd
Bezetting
 
Hoevelaken
ma 07 okt 2024
09:3016:30
Beschikbaar.

Overzicht

Pensioenafwikkeling is een belangrijk onderdeel van de afwikkeling van een scheiding. Uit onderzoeken blijkt keer op keer dat dit een onderbelicht thema blijft bij de afwikkeling van scheidingen. Dat kan beter!

Om cliënten goed te kunnen begeleiden dien je alle ins and outs van pensioenafwikkeling op je netvlies te hebben. Dat gaat natuurlijk over de wettelijke kaders en de alternatieve mogelijkheden waarvan per situatie beoordeeld dient te worden of deze beter aansluiten op de wensen van jouw klanten. Hierbij kan gedacht worden aan het inzetten van pensioen voor het behouden van de woning na scheiding. Door alle opties te verkennen worden jouw klanten optimaal geholpen.

Hetzelfde geldt in dit kader voor lijfrentevoorzieningen en levensverzekeringen die vaak onderdeel uitmaken van de vermogensafwikkeling.

De Scheidingsdeskundige organiseert deze bijeenkomst over pensioen, lijfrentenvoorzieningen en levensverzekeringen voor professionals die hun kennis willen opfrissen, actualiseren en verder willen verdiepen.

Opgedane kennis wordt gedurende de dag vertaald naar de praktijk. Er is voldoende ruimte voor praktijkvragen en er zullen diverse actualiteiten worden behandeld.

Programma

Pensioen:

 • Wettelijke kaders
 • Alternatieven binnen de wettelijke kaders
 • Conversie
 • Pensioenverrekening en gebruik pensioen voor woningbehoud na scheiding
 • Afstand van pensioen
 • Aandachtspunten in de scheidingspraktijk en vastlegging in het convenant

Lijfrentevoorzieningen en levensverzekeringen

 • Afwikkelingsmogelijkheden
 • Fiscale aandachtspunten
 • Vastlegging in het convenant

Actualiteiten:

 • Keuzerecht bedrag ineens - ingangsdatum op zijn vroegst 1 januari 2025
 • Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 29 maart 2022 - ECLI:NL:GHARL:2022:2382 (aansprakelijkheidsstelling betrokken professional)
 • Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 14 juni 2022 - ECLI:NL:GHARL:2022:4904 (kleine pensioenen en scheiden)
 • Status Wet Pensioenverdeling bij Scheiding (WPS)
 • Wet Toekomst Pensioenen – Bijzonder nabestaandenpensioen en de scheidingspraktijk
 • Onderzoek knelpunten en de twee jaarstermijn – april 2022 pensioen.

Lesmateriaal

Tijdens de bijeenkomsten zal er gewerkt worden met praktijkcasuïstiek en MC vragen. 

Als deelnemer van de bijeenkomst krijg je de toolkit Pensioentoolkit reparatie overschrijding 2 jaars termijn. Welke je kunt gebruiken in jouw beroepspraktijk. 

Na afloop ontvang je een actueel en praktisch digitaal naslagwerk over pensioenafwikkeling in de scheidingspraktijk.

Docenten

Berry van Zuidam RES

Berry van Zuidam is sinds 2015 als docent verbonden aan het opleidingsinstituut van de Scheidingsdeskundige. Berry houdt zich in het dagelijks leven bezig met scheidingsadvies, financiële planning en hypotheekadvies. Berry is gespecialiseerd op het gebied van financiële aspecten van het scheidingsproces. In 2011 heeft Berry de opleiding Gecertificeerd Financieel Planner met succes afgerond. In 2013 heeft Berry zijn diploma voor de opleiding tot Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) Particulier behaald. Berry staat ingeschreven in het Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) Particulier en de Federatie van Financieel Planners (FFP). Berry is in 2017 verkozen tot financieel planner van het jaar.

PE Punten

 


Register Erkend Scheidingsadviseur®
6 punten

 

MfN
6 punten in categorie 2

 


SEH
6 punten in categorie B

 


RB
6 punten

                

 


ADR
6 punten

Na deelname aan de cursus stellen wij jou als bewijs van deelname een certificaat ter beschikking. Het certificaat kun je gebruiken om op eigen verzoek PE punten voor ADR, NOAB, KNB of VMN aan te vragen.

NOvA
Aan de hand van artikel 4.4 van de Verordening op de advocatuur kun je zelf beoordelen of een cursus voldoet aan de voorwaarden voor puntwaardigheid. De praktijk leert dat opleidingen van de Scheidingsdeskundige daaraan voldoen.

Kosten

EUR 395,- (vrijgesteld van BTW)

Voor leden met een abonnement Praktijkondersteuning is deze bijeenkomst te volgen als onderdeel van het abonnement. 

© Copyright - De Scheidingsdeskundige