Overlijdensrisico na de scheiding

Startdata

Locatie
Startdatum
BegintijdEindtijd
Bezetting
 
Digitaal klaslokaal
ma 25 nov 2024
09:3013:00
Beschikbaar.

Overzicht

Na een scheiding  bestaat er meestal nog (grote) financiële afhankelijkheid tussen ex partners. Die afhankelijkheid houdt verband met financiële bijdragen die de ene ouder aan de andere ouder betaalt in de vorm van kinderalimentatie. In sommige gevallen is er ook sprake van partneralimentatie. Als de alimentatieplichtige ex partner komt te overlijden vallen deze, vaak belangrijke, financiële voorzieningen weg. In een meerjarenperspectief gaat dat om hele grote bedragen. Daar blijft het niet bij. Als logisch gevolg van het overlijden van een van beide ouders zal de zorg voor de kinderen volledig bij de andere ouder komen te liggen. Dat kost geld. Ook wordt het lastiger om inkomen te verwerven of moet er kostbare kinderopvang geregeld worden.

Het risico van inkomensachteruitgang is ook toegenomen doordat na invoering van de Wet Toekomst Pensioenen het nabestaande pensioen altijd op rsicobasis verzekerd zal worden. 

Van minstens even groot belang is het aan de orde stellen van de herziening van testamenten bij een scheiding. Wat zijn de risico’s als dit niet gebeurd? En wat kun je cliënten adviseren op te nemen in een nieuw testament? Tot wanneer erven zij nog van elkaar tijdens de scheidingsprocedure? Bij veel scheidingen worden deze onderwerpen niet besproken. Als scheidingsbegeleider kun je jouw klanten hierbij helpen en rust creeëren. 

Programma

 • Relevantie en urgentie
 • Wat is het risico precies?
 • Hoe bereken je het financiële risico?
  • Verlies onderhoudsvoorzieningen
  • Extra zorgkosten
  • Praktijkdocument
  • Excel rekenhulp
 • Algemene nabestaandewet bij ex partners
 • Nabestaandenpensioen voor ex partners
 • Half wezenpensioen
 • Erfrecht en ex partners
 • Testament

Lesmateriaal

Als deelnemer van deze bijeenkomst ontvang je de factsheet Testament en echtscheiding en praktijkdocumenten inclusief een Excel rekenhulp.

Docenten

 

Drs. J. (Jacqueline) van der Vorm FFP MfN RES
Jacqueline van der Vorm is sinds 2018 een van de vaste docenten van De Scheidingsdeskundige. In 2005 is zij gestart als zelfstandig financieel planner waar zij zich specialiseerde in de financiële en fiscale advisering bij scheiding. Naast gecertificeerd financieel planner is zij tevens MfN mediator.

Vanwege haar eigen adviespraktijk kan zij al docent goed de vertaalslag maken van de theorie naar de praktijk. Zij vindt het belangirjk dat iedereen zich in haar lessen vrij voelt om vragen te stellen en wijzer en met een goed gevoel de les verlaat.

 

PE Punten

 


Register Erkend Scheidingsadviseur®
3 punten

 

MfN
3 punten in categorie 2

 


SEH
3 punten in categorie B

 


RB
3 punten

                   

 


ADR
3 punten

Na deelname aan de cursus stellen wij jou als bewijs van deelname een certificaat ter beschikking. Het certificaat kun je gebruiken om op eigen verzoek PE punten voor ADR, NOAB, KNB of VMN aan te vragen.

NOvA
Aan de hand van artikel 4.4 van de Verordening op de advocatuur kun je zelf beoordelen of een cursus voldoet aan de voorwaarden voor puntwaardigheid. De praktijk leert dat opleidingen van de Scheidingsdeskundige daaraan voldoen.

Kosten

EUR 250,- (vrijgesteld van BTW)

Voor leden met een abonnement Praktijkondersteuning is deze bijeenkomst te volgen als onderdeel van het abonnement. 

Terugkijken

Deze bijeenkomst is niet terug te kijken

© Copyright - De Scheidingsdeskundige