Gezags-en verhuisperikelen

Startdata

Locatie
Startdatum
BegintijdEindtijd
Bezetting
 
Digitaal klaslokaal
vr 22 nov 2024
11:0013:15
Beschikbaar.

Overzicht

Het gezagsrecht is een belangrijk onderdeel van het familierecht waarmee vrijwel iedere scheidingsprofessional te maken heeft. Bijvoorbeeld om vast te stellen of er wel of geen ouderschapsplan moet worden opgesteld en in hoeverre vermogen van kinderen moet meegeteld bij het vermogen van ouders in de belastingaangifte inkomstenbelasting. Bij de uitoefening van het gezag ontstaan eveneens geregeld conflicten die leiden tot een gang naar de rechter, vaak zijn dit conflicten die te maken hebben met verhuisplannen van één van beide ouders. . 

Tijdens deze cursus bespreken Ariane Hendriks en Ingrid Vledder een aantal belangrijke gezags- en verhuiskwesties en reiken zij handvatten aan voor de aanpak van deze kwesties.

Programma

In het eerste uur zullen verschillende gezagskwesties worden behandeld. Aan de orde komt onder meer:

  • Belangrijke 1:253a BW kwesties zoals vervangende toestemming voor medische behandeling, vakantie, inschrijving school.
  • Gezamenlijk gezag na erkenning vanaf 1 januari 2023: wat is er veranderd?
  • In welke gevallen kan een ouder eenzijdig gezag krijgen?
  • Hoe zit het met het gezamenlijk gezag met een niet-ouder?

In het tweede uur zal ingegaan worden op verhuisconflicten in het familierecht. Steeds meer ouders doen een beroep op de rechter als ze het niet eens zijn met de verhuizing van hun ex-partner of als ze juist zelf elders willen gaan wonen. Aan de orde komt onder meer:

  • de belangrijkste jurisprudentie over verhuizingen;
  • de criteria die gehanteerd worden bij de beoordeling van verhuisverzoeken;
  • hoe zit het met verhuizen door de ouder waar de kinderen niet hun gewone verblijfplaats hebben?
  • de tactische overwegingen die een advocaat met een cliënt moet maken om een verhuiszaak tot een goed einde te brengen.

Docenten

Mr. Drs. I. (Ingrid) Vledder
Ingrid is advocaat bij Reach Advocaten in Amsterdam. Zij heeft zich gespecialiseerd in het personen- en familierecht. Haar bijzondere interesse gaat uit naar partneralimentatie en kinderalimentatie.

Ingrid treedt regelmatig op in radio- en televisieprogramma’s als expert op het gebied van partner- en kinderalimentatie. Van haar hand verschijnen bovendien geregeld opiniestukken in landelijke dagbladen. Ook op sociale media deelt zij haar expertise en haar visie op dit onderwerp met enthousiasme en gevoel voor urgentie. Daarnaast verzorgt zij voor verschillende opleidingsinstituten cursussen over diverse onderdelen van het familierecht.

Ingrid studeerde cultuurwetenschappen aan de Universiteit Maastricht en rechten aan de Universiteit Leiden. Als rechterlijk ambtenaar in opleiding werkte zij bij de rechtbanken Amsterdam en Haarlem.

Mr. Drs. A. (Ariane) Hendriks
Ariane werd in 2007 beëdigd als advocaat en is sindsdien werkzaam bij Van Kempen c.s. Advocaten. Daarvoor werkte ze als beleidsmedewerker Justitie en Asielbeleid bij de Tweede-Kamerfractie van de Socialistische Partij.

Ariane is gespecialiseerd in het personen-, familie- en jeugdrecht. Zij heeft ruime ervaring met alle aspecten van dit rechtsgebied. Ook behandelt zij stalkingszaken en internationale kinderontvoeringen. Zij is aangesloten bij de Vereniging van Internationale Kinderontvoeringsadvocaten.

Ariane studeerde rechten in Leiden, Cultuur- en Wetenschapsstudies in Maastricht en Geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

Kosten

Volg dit webinar live voor  € 150,- vrijgesteld van BTW. Je hebt de mogelijkheid om tijdens het webinar vragen te stellen.

Heb je een abonnement Praktijkondersteuning? Dan volg je dit webinar kosteloos.

Terugkijken

Ben je niet in de gelegenheid om het webinar live bij te wonen? Geen probleem, want dit webinar zal opgenomen worden. Dus heb jij je ingeschreven, dan ontvang je na het webinar een link om het webinar terug te kunnen kijken.

© Copyright - De Scheidingsdeskundige