Praktijkondersteuning bij een scheidingsboodschap

Startdata

Locatie
Startdatum
BegintijdEindtijd
Bezetting
 
Digitaal klaslokaal
wo 06 mrt 2024
10:0011:00
Beschikbaar.

Overzicht

Jasper Horsthuis gaat live in gesprek met Jan-Willem van Vugt, oprichter van Scheidingskaart.nl en 'ervaringsdeskundige' door zijn eigen scheiding in 2021.

Tijdens zijn scheiding deden Jan-Willem en zijn vrouw iets bijzonders: ze stuurden een scheidingskaart aan hun sociale netwerk. In hun scheidingsboodschap blikten ze terug op hun relatie, kondigden ze hun scheiding aan, informeerden ze over de nieuwe vorm van het blijvend ouderschap en deelden ze praktische informatie zoals hun nieuwe adressen en contactgegevens. Juridisch betekende het wellicht niets, maar gevoelsmatig was hun scheiding op dat moment officieel.

Terugkijkend op zowel het gezamenlijke proces, als op de steunende en begripvolle reacties uit hun omgeving, besloot Jan-Willem een paar jaar later om meer mensen met een scheidingsboodschap te gaan helpen.

Hoewel communicatie met de omgeving bij iedere scheiding in zekere zin plaatsvindt, is hier nog relatief weinig aandacht voor onder scheidingsprofessionals. Beseffende dat een respectvolle en duidelijke scheidingsboodschap leidt tot o.a. een stabielere basis voor blijvend ouderschap, het reduceren van kampen kiezen door families en vrienden, en het normaliseren en bespreekbaar maken van de scheiding, maakt dat dit een plekje op de agenda verdient van De Scheidingsdeskundige.

Programma

In het gesprek komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat een scheidingsboodschap is en hoe deze tot stand komt.
  • Hoe je als professional cliënten kunt begeleiden bij dit proces.
  • Wat kenmerken zijn van de sociale omgeving en hoe je deze in kaart brengt.
  • Welke hulpmiddelen en materialen beschikbaar zijn tbv de professional en de cliënten.
  • Waarom Jan-Willem kiest voor een kaart en niet een ander medium.

Naast bovengenoemde onderwerpen is er ruimte voor vragen en intereactie.

Lesmateriaal

Als deelnemer van deze bijeenkomst ontvang je nadien het "Handboek Cliëntondersteuning bij een Scheidingsboodschap" en bijbehorend werkblad. Dit maakt het mogelijk om het geleerde zelfstandig in de praktijk te brengen en cliënten bij hun scheidingsboodschap te ondersteunen.

Kosten

Kosten voor deelname aan dit webinar zijn € 50,- (vrijgesteld van BTW).

Voor leden Register Erkend Scheidingsadviseur® en leden met een  abonnement  Praktijkondersteuning is deze bijeenkomst kosteloos te volgen.

© Copyright - De Scheidingsdeskundige