13 mei 2025
Het komt regelmatig voor dat een woning na een relatiebeëindiging langere tijd onverdeeld blijft. Dat brengt risico’s met zich mee. Een woning heeft onderhoud nodig en soms dienen reparaties plaats te vinden. Voor wiens rekening dienen deze kosten eigenlijk te komen?
Wat zijn de juridische kaders?
Na ontbinding van de gemeenschap van goederen geldt het algemene vermogensrecht uit Burgerlijk Wetboek 3.
Artikel 3:170 BW geeft als hoofdregel dat deelgenoten in principe samen en in onderling overleg onderhoud aan de woning kunnen plegen. Voor urgente situaties waarbij er geen gelegenheid is de andere deelgenoot te raadplegen geldt de regel dat de deelgenoot zelfstandige keuzes mag maken.
Artikel 3:172 BW bepaalt dat de kosten die samenhangen met een onverdeelde woning gelijk aan de eigendomsverhouding gedragen moeten worden.
Het Hof Amsterdam –ECLI:NL:GHAMST:2025:591 overweegt:
In geval van een lekkage die acuut verholpen moet worden is een (nood)reparatie een handeling die geen uitstel kan lijden. Tot een dergelijke handeling is een deelgenoot individueel bevoegd.
Vervolgstappen als het laten vervangen van de dakbedekking en dakkapel zijn van een andere orde en vallen daar niet onder. Zelfs als deze investeringen noodzakelijk zouden zijn. Dergelijke keuzes kunnen alleen door de deelgenoten gezamenlijk worden gedaan.
Het gaat in dit geval bovendien om werkzaamheden die doorgaans niet op korte termijn gerealiseerd kunnen worden, maar planning en voorbereiding vergen door de uitvoerder. Er was dus voldoende tijd voor overleg.
Gelet op de hoogte van de kosten, moest overleg plaatsvinden.
Het hof is van oordeel dat de vordering met betrekking tot deze kosten dient te worden afgewezen. De investeringen zijn onbevoegd verricht en moeten daarom door diegene gedragen worden.
Het volledige artikel is beschikbaar via Permanent Actueel.
🗞️ Wekelijks delen wij door ons geselecteerde relevante ontwikkelingen of verdieping. Wij vatten de essentie voor je samen en vertalen dit naar jouw praktijk. Ieder artikel bevat bronnen voor als je verder wilt lezen. Ook krijg je tips. Een artikel sluit af met een prikkelende stelling of vraag. Op die manier maken we het bijhouden van kennis efficiënt, inspirerend en praktijkgericht!
💡 Nog geen abonnement? Ervaar nu zelf het gemak van Permanent Actueel met een gratis proefabonnement en blijf eenvoudig up-to-date over ontwikkelingen in de scheidingspraktijk: Lees het gehele artikel met een gratis proefabonnement!
Ben jij als professional betrokken bij scheidingen? Wil je jouw kennis op een efficiënte manier actueel houden en verder blijven ontwikkelen? Meld je dan aan voor Permanent Actueel van De Scheidingsdeskundige.