Wat is VPN?

Een VPN is een manier om je online privacy en veiligheid te beschermen. Het werkt als volgt:
Stel je voor dat je een brief wilt versturen naar iemand, maar je wilt niet dat anderen weten wat er in de brief staat of wie de afzender en de ontvanger zijn. Dan kun je de brief in een speciale envelop doen die alleen de ontvanger kan openen met een sleutel. Bovendien kun je een ander adres op de envelop schrijven dan je eigen adres, zodat niemand weet waar je woont.

Een VPN doet iets vergelijkbaars met je internetverkeer. Als je een VPN gebruikt, wordt al je data versleuteld, oftewel in een speciale code omgezet die alleen jij en de VPN-aanbieder kunnen lezen. Zo kan niemand anders, zoals hackers, je internetprovider of de overheid, zien wat je online doet of welke gegevens je verstuurt of ontvangt.

Daarnaast verbergt een VPN je IP-adres, oftewel je unieke online identificatienummer. Je IP-adres kan veel informatie over je onthullen, zoals je locatie, je internetprovider en je online gedrag. Een VPN geeft je een ander IP-adres dat je deelt met andere VPN-gebruikers en dat regelmatig verandert. Zo kun je je online identiteit en locatie verbergen en anoniemer surfen.

Een VPN kan je dus helpen om je online privacy en veiligheid te verbeteren, vooral als je gebruikmaakt van openbare wifi-netwerken of websites die niet goed beveiligd zijn. Een VPN kan je ook helpen om toegang te krijgen tot online diensten die normaal gesproken niet beschikbaar zijn in jouw land, door je te verbinden met een server in een ander land. Zo kun je bijvoorbeeld Netflix kijken alsof je in de VS bent, of Nederlandse tv kijken als je in het buitenland bent.

Een VPN is echter geen wondermiddel dat je volledig anoniem en veilig maakt op het internet. Je moet nog steeds voorzichtig zijn met wat je online doet en deelt, en gebruikmaken van andere beveiligingsmaatregelen, zoals antivirussoftware, sterke wachtwoorden en een adblocker. Bovendien moet je een betrouwbare VPN-aanbieder kiezen die je gegevens niet misbruikt of doorverkoopt. Er zijn veel verschillende VPN-diensten beschikbaar, zowel gratis als betaald, met verschillende functies en voorwaarden. Je kunt meer informatie vinden over hoe je een VPN-aanbieder kunt kiezen op de websites van de Consumentenbond² en SeniorWeb¹.

(1) Wat is VPN? | Consumentenbond.
(2) Wat is VPN en wat kan ik ermee? | SeniorWeb
(3) Wat is een VPN? Virtual private network uitgelegd | NordVPN
(4) Wat is een VPN en waarom heb je het nodig? – VPN Nederland

© Copyright - De Scheidingsdeskundige