Schulden bij scheiding

Startdata

Locatie
Startdatum
BegintijdEindtijd
Bezetting
 
Digitaal klaslokaal
wo 04 dec 2024
09:3013:00
Beschikbaar.

Overzicht

Niet zelden maken schulden onderdeel uit van het af te wikkelen vermogen bij een scheiding. Jasper Horsthuis praat je bij over de wettelijke regels ten aanzien van schulden. Waar moet je op letten? Wat is het verschil tussen aansprakelijkheid, verhaalsaansprakelijkheid en draagplicht ten aanzien van schulden. Hoe zit het met schulden die voortvloeien uit de kosten van de huishouding?

Daarnaast komen aan de orde de schulden (en vorderingen) tussen de echtgenoten onderling of de huwelijksvermogensrechtelijke gemeenschap. Natuurlijk wordt ook ingegaan op de aandachtspunten bij samenwoners.

Relevante actuele uitspraken zullen tijdens de cursus in vogelvlucht worden doorgenomen. Naast de civiele kant van de vermogensverdeling wordt ook ingegaan op fiscale aandachtspunten en mogelijkheden. Zo wordt jouw kennis over schulden bij scheiding tijdens deze dag opgefrist en verder verdiept.

Programma

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Wat is een schuld?
 • Wat is het verschil tussen aansprakelijkheid, verhaalsaansprakelijkheid en draagplicht van schulden
 • Schulden die samenhangen met de kosten van de huishouding
 • Vergoedingsverplichtingen (en vorderingen)
 • Afwijkende draagplicht na ontbinding gemeenschap van goederen
 • Hoofdelijke aansprakelijkheid en ontslag ten aanzien van hypothecaire geldlening
 • Samenwoners en schulden
 • Actuele jurisprudentie:
  • Rechtbank Oost-Brabant 18 januari 2024 - ECLI:NL:RBOBR:2024:516 – afwijkende draagplicht na ontbinding gemeenschap ivm frauduleuze schuld
  • Hof Arnhem-Leeuwarden 11 april 2024 - ECLI:NL:GHARL:2024:2450 (Contant betaling en bewijsproblemen geldlening woning Turkije)

Docenten

Drs. J.O. (Jasper) Horsthuis MFP RES
Jasper is eigenaar van de Scheidingsdeskundige. In 2011 behaalde Jasper zijn Master in Financial Planning (MFP) en in 2012 zijn Master in Verzekeringskunde (MSc) aan de Universiteit van Amsterdam. Jasper verzorgt diverse opleidingen zoals de opleiding Scheiden en de vermogensafwikkeling (verdieping). Onlangs is hij voor de 6e keer door de Nederlandse Vereniging van Hypothecaire Planners uitgeroepen tot docent van het jaar.

PE Punten

 


Register Erkend Scheidingsadviseur®
3 punten

 

MfN
3 punten in categorie 2

 


SEH
3 punten in categorie B

 


RB
3 punten

                

 


ADR
3 punten

Na deelname aan de cursus stellen wij jou als bewijs van deelname een certificaat ter beschikking. Het certificaat kun je gebruiken om op eigen verzoek PE punten voor ADR, NOAB, KNB of VMN aan te vragen.

NOvA
Aan de hand van artikel 4.4 van de Verordening op de advocatuur kun je zelf beoordelen of een cursus voldoet aan de voorwaarden voor puntwaardigheid. De praktijk leert dat opleidingen van de Scheidingsdeskundige daaraan voldoen.

Kosten

EUR 250,- (vrijgesteld van BTW)

Voor leden met een abonnement Praktijkondersteuning is deze bijeenkomst te volgen als onderdeel van het abonnement. 

© Copyright - De Scheidingsdeskundige