Opleidingen

RFEA Particulier

RFEA

Ons slagingspercentage voor het examen RFEA Particulier van oktober 2015, maart 2016, oktober 2016, maart 2017, oktober 2017 en maart 2018 liggen respectievelijk 33%, 18%, 44%, 9%, 11% en 23% boven het landelijk gemiddelde.

Onze RFEA opleiding wordt gemiddeld beoordeeld met een 8,6 (1846 evaluaties, 20 november 2018). Voor informatie over de opleidingsdata en locatie klikt u hier.

Data locatie inschrijven

 

RFEA Doelgroep

De opleiding voor het Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) Particulier is bedoeld voor professionals die hun kennis en vaardigheden op het gebied van scheidingen verder willen ontwikkelen en verdiepen. Onze RFEA opleiding brengt u naar het niveau dat u in staat stelt scheidingen op een zorgvuldige en deskundige manier te begeleiden.

Om deze opleiding met succes te doorlopen, is kennis van de Wet Inkomstenbelasting, het huwelijksvermogensrecht en toekomstvoorzieningen een pre. Wij zullen aan de hand van uw ervaring en achtergrond kijken naar eventuele aandachtspunten voor het opleidingstraject. Indien dat wenselijk is kan een afspraak gemaakt worden voor een persoonlijk intakegesprek.

De ScheidingsDeskundige-Opleidingen gaat verder waar andere opleiders stoppen. U volgt bij ons niet alleen een opleiding. Uitgangspunt is dat wij gedurende de studieperiode intensief met elkaar zullen optrekken, zodat u een optimaal resultaat kunt behalen.

 

RFEA Opleiding

De opleiding RFEA Particulier bestaat uit 9 lesdagen over een periode van ongeveer zes maanden. Drie dagen worden in de vorm van bijzondere training besteed aan sociale en emotionele aspecten, mediation en communicatieve vaardigheden. De overige dagen worden besteed aan de procedurele, juridische, financiële en fiscale aspecten bij scheidingen. De opleiding is op HBO-niveau. Hieronder geven wij een globaal overzicht van de inhoud van de 9 lesdagen:

 • Lesdag 1: Introductie (vaardigheidsdag 1)
 • Lesdag 2: Personen- en Familierecht
 • Lesdag 3: Relatievermogensrecht
 • Lesdag 4: Relatievermogensrecht (overlijden en scheiden)
 • Lesdag 5: Vaardigheidsdag 2
 • Lesdag 6: Wet Inkomstenbelasting & De eigen woning
 • Lesdag 7: Pensioen & Levensverzekeringen en Onderhoudsverplichtingen & Alimentatie
 • Lesdag 8: Vaardigheidsdag 3
 • Lesdag 9: Examentraining

De Stichting RFEA stelt voor deelname aan het examen FEA Particulier de eis dat u de door de RFEA geaccrediteerde vaardigheidsdagen heeft gevolgd. Deze eis geldt niet indien u MfN geregistreerd mediator bent.

Docenten

De meeste lessen worden gegeven of begeleid door Berry van Zuidam MfN FFP RFEA CFP. Berry is mede-eigenaar van het kenniscentrum van de ScheidingsDeskundige, waarin hij naast het opleiden van (scheidings)professionals een samenwerkingsverband voor scheidingsbegeleiders faciliteert. Deze scheidingsprofessionals maken gebruik van praktijkondersteuning door de ScheidingsDeskundige. Zij kunnen gebruik maken van ruim 100 hoogwaardige (model)documenten, worden middels actualiteiten en bijeenkomsten op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen ten aanzien van scheidingen en kunnen met het team professionals van de ScheidingsDeskundige sparren over alle vraagstukken die gerelateerd zijn aan het scheidingsproces. Berry heeft een eigen scheidingspraktijk waarin hij cliënten gezamenlijk of eenzijdig bijstaan bij een zorgvuldige afwikkeling van het scheidingsproces.

Ook zullen er op verschillende lesdagen gastdocenten aanwezig zijn. Deze docenten hebben jarenlange werkervaring in de advocatuur, het notariaat, fiscaliteit, conflicthantering en mediation. Door hun specifieke deskundigheid krijgt u meer diepgang in deze vakgebieden. Daarnaast krijgt u meer inzicht in de perspectieven van de verschillende beroepsgroepen op het scheidingsproces. Tevens verhogen zij de variatie in het lesprogramma.

Welke docenten betrokken zijn bij onze opleiding kunt u lezen in de sectie Docenten.

Lesmateriaal

Voor deze opleiding zult u de aangewezen literatuur moeten lezen en lesstof tot u moeten nemen. De studie is een flinke investering. De studieduur bedraagt circa 240 uur inclusief de 9 opleidingsdagen.

Onze RFEA opleiding maakt gebruik van het volgende lesmateriaal dat wij aan u zullen verstrekken:

 • Syllabus de ScheidingsDeskundige-Opleidingen RFEA Particulier
 • Financiële wettenbundel (Kluwer/SDU)
 • Fiscaal memo (Kluwer)
 • Compendium van de nieuwe eigenwoningregeling (Mr. Ruben Stam)
 • P. Hoefnagels “Gelukkig getrouwd, gelukkig gescheiden” (digitaal)
 • Een jaar lang gratis gebruik van Split-Online indien u nog geen abonnement heeft (alimentatierekensoftware)

De kosten voor deze opleiding, inclusief bovenstaand lesmateriaal, bedragen € 3.000,-. Onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW.

Titel RFEA & PE-punten

Onze RFEA opleiding is geaccrediteerd door de Stichting RFEA. Dit betekent dat u na het volgen van onze opleiding het examen “Financieel Echtscheidingsadviseur (FEA) Particulier” kunt maken. Het examen wordt afgenomen door de Stichting RFEA. De kosten hiervoor bedragen voor het onderdeel multiple choice € 319,- (juli 2018). Voor het onderdeel casus bedragen de kosten € 499,-. Indien u beide examenonderdelen heeft behaalt, kunt u zich tegen betaling in laten schrijven in het Register Financieel Echtscheidingsadviseur Particulier. Vanaf dat moment mag u de titel RFEA dragen. Daarmee kwalificeert u zich bij uw cliënten als een deskundige begeleider van het scheidingsproces.

Onze opleiding RFEA Particulier is:

 • Door de Mediatorsfederatie Nederland geaccrediteerd voor 63 PE punten (42 categorie 2 en 21 categorie 1a).
 • Door het Register Belastingadviseurs geaccrediteerd voor 52 PE punten (20 fiscaal en 32 niet-fiscaal).
 • Door de Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) geaccrediteerd voor de jaarlijkse verplichte PE.
 • Door de FFP geaccrediteerd voor 4 punten (4 categorie K&A)
 • Door de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) eerder geaccrediteerd voor 16 PE punten (op eigen aanvraag en eventuele kosten).
 • Door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) eerder geaccrediteerd voor 60 PE punten (op eigen aanvraag en eventuele kosten).
 • Door de Vereniging van Mediators in het Notariaat (VMN, voorheen VMSN) eerder geaccrediteerd voor 39 PE punten (op eigen aanvraag en eventuele kosten).

       RFEA       RFEA   RFEA

Onze opleiding onderscheidt zich door:

 • Aantoonbare deskundigheid. Uw (gast)docenten zijn in hun dagelijkse beroepspraktijk intensief betrokken bij scheidingen.
 • Korte lijnen. Uw docent is gedurende de gehele studieperiode beschikbaar, ook buiten de lesdagen om.
 • Direct resultaat. Na het volgen van onze opleiding en de mogelijkheid gebruik te maken van onze praktijkondersteuning, bent u in staat direct zelfstandig scheidingen te begeleiden.

Inschrijven

U vindt hier het digitale inschrijfformulier. Hier kunt u ook de opleidingsdata en -locatie bekijken.

Data locatie inschrijven

© Copyright - De Scheidingsdeskundige