Opleidingen

Actualiteiten- & Praktijkdagen 2020

In verband met de situatie omtrent Corona hanteert de Scheidingsdeskundige het volgende beleid. Waar het mogelijk is zullen de bijeenkomsten doorgaan. De bijeenkomsten zullen daarnaast te volgen zijn via een livestream. Hierdoor kunnen deelnemers die niet aanwezig zijn de bijeenkomst op afstand volgen. De bijeenkomsten zijn naderhand ook terug te kijken.

 

Onze Actualiteiten- & Praktijkdagen worden gemiddeld beoordeeld met een 8.6 (161 evaluaties, 19 december 2019). Indien u vragen heeft over de Actualiteiten- & Praktijkdagen, neemt u dan gerust contact met ons op. Dit kan via info@descheidingsdeskundige.nl of 074-3032642.

Direct inschrijven

Als scheidingsprofessional weet u als geen ander dat de wet- en regelgeving die verband houdt met het scheidingsproces in beweging is. Daarnaast zijn er veel complexe vraagstukken waar wij in onze beroepspraktijk mee geconfronteerd worden. Het belang om regelmatig stil te staan bij alle ontwikkelingen en te reflecteren op onze eigen rol is groot.

Daarom organiseert de ScheidingsDeskundige jaarlijks de “Actualiteiten- en Praktijkdagen”.

Inhoud

De Actualiteiten- & Praktijkdagen beslaan twee cursusdagen.

Lesdag 1: Tot de dood ons scheidt

Het huwelijk wordt niet alleen door echtscheiding ontbonden. Ook door overlijden eindigt het huwelijk. Als professional betrokken bij het scheidingsproces is het ook van belang om vanuit deze invalshoek gesprekspartner te zijn. Daarom zal prof. Mr. Dr. Bernard Schols ons tijdens de eerste bijeenkomst bijpraten over alle relevante aspecten van overlijden in samenhang met het scheidingsproces. Thema’s die onder andere de revue gaan passeren zijn:

 • Overlijden tijdens of na de scheiding
 • Hoe om te gaan met niet-opeisbare vorderingen die onderdeel uitmaken van een huwelijksvermogensrechtelijke gemeenschap
 • de werking van in- en uitsluitingsclausules, hard en zacht;
 • de erfrechtelijke effecten van hertrouwen;
 • de wilsrechten en het stieffamiliegevaar;
 • de andere wettelijke rechten als erfrechtelijke alimentatie
 • de vergeten vriendin en het vergeten testament;
 • de breukdelengemeenschap
 • de fictievrije vriendin
 • voorwaardelijke huwelijksvoorwaarden
 • het levenstestament met het oog op overlijden
 • finale verrekenbedingen bij overlijden

Als deelnemer van deze dag krijg je het boek van Bernard Schols: “Voorkom ruzie bij de kist”.

Het beloofd een inspirerende dag te worden. Als voorproef kun je hieronder alvast een fragment van Bernard Schols bekijken.

Lesdag 2: Actualiteiten en het scheidingsproces

De exacte invulling van deze bijeenkomst zal grotendeels afhankelijk zijn van de ontwikkelingen in 2020. Op de agenda staat in ieder geval:

 • Wet pensioenverdeling bij scheiden
 • Actualiteiten Prinsjesdag
 • Relevante jurisprudentie 2020
 • En nog veel meer

Zoals jullie gewend zijn wordt die dag gewerkt met praktijkgerichte casuïstiek en interactieve Socrative quizzes (MC vragen en stellingen). Als onderdeel van de bijeenkomst ontvangt u onze syllabus RFEA Particulier ter waarde van € 125,- (inbegrepen in de kosten voor de cursus). Hiermee heeft u een hoogwaardig naslagwerk voor gebruik in uw adviespraktijk in handen.

De tweede bijeenkomst zal worden verzorgd door Berry van Zuidam FFP RFEA CFP® en zal in ieder geval in het teken staan van actualiteiten (Prinsjesdag e.d.). De exacte invulling van deze bijeenkomst zal nog nader worden bepaald.

Docenten

Bernard Schols

Bernard Schols is oud-notaris en als hoogleraar Successierecht verbonden aan het Centrum voor Notarieel Recht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen. Na vijftien jaar in het notariaat werkzaam geweest te zijn heeft Bernard Schols zich volledig toegelegd op het fenomeen estate planning. Naast zijn functie in het notariaat is Bernard tevens als redacteur verbonden aan het tijdschrift (nieuw) Erfrecht, de e-brief EstateTip Review en maakt hij deel uit van de hoofdredactie van Fiscale Berichten voor het Notariaat (FBN). 

Berry van Zuidam

Berry van Zuidam verzorgt als docent van de ScheidingsDeskundige-Opleidingen jaarlijks vele opleidingsdagen, masterclasses en workshops. Berry houdt zich in het dagelijks leven bezig met scheidingsadvies, financiële planning en hypotheekadvies. Berry is gespecialiseerd op het gebied van financiële aspecten van het scheidingsproces. In 2011 heeft Berry de opleiding Gecertificeerd Financieel Planner met succes afgerond. In 2013 heeft Berry zijn diploma voor de opleiding tot Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) Particulier behaald. Berry staat ingeschreven in het Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) Particulier, de Federatie van Financieel Planners (FFP) en de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Berry is in 2017 verkozen tot financieel planner van het jaar.

Accreditaties permanente educatie

De Actualiteiten-en Praktijkdagen zijn door de volgende beroepsgroepen geaccrediteerd:

 • MfN voor 12 PE-punten in categorie 2;
 • FFP voor 6 punten in categorie K&A;
 • SEH voor 12 punten in categorie B.

Mediators Federatie Nederland       

Waarom de ScheidingsDeskundige?

 • Prettige leeromgeving waarin op een gelijkwaardige manier wordt stilgestaan bij ons vak.
 • Ook na het volgen van de dagen staat onze deur open om te sparren over praktijksituaties.
 • U ontvangt onze actuele syllabus FEA Particulier (digitaal).

Data, locatie en kosten

Opleidingsdag 1
Thema: Overlijden en scheiden
Docent: Prof. Bernard Schols
Datum: Maandag 22 juni 2020

Opleidingsdag 2
Thema: Actualiteiten (Prinsjesdag e.d.)
Docent: Berry van Zuidam RFEA FFP CFP MfN
Datum: Maandag 23 november 2020

Tijden: 9.30 – 16.30

Locatie: vd Valk Veenendaal

Adres: Bastion 73, 3905 NJ Veenendaal

Kosten deelname: € 750,- vrijgesteld van BTW

Inschrijven

Het lijkt ons leuk u binnenkort te verwelkomen. U kunt zich hieronder inschrijven.

Direct inschrijven

© Copyright - De Scheidingsdeskundige