PE CFP/FFP 2022-2023 (Eigen woning en pensioenafwikkeling)

Startdata

Locatie
Startdatum
BegintijdEindtijd
Bezetting
 
Ridderkerk
do 07 dec 2023
09:3016:30
Er zijn nog 3 plaatsen over.
Hoevelaken
ma 11 dec 2023
09:3016:30
Vol

Geen beschikbare plaatsen

Overzicht

Scheiden, de eigen woning en pensioenafwikkeling

Eigen woning en scheiden (Ochtend)
Krapte op de woningmarkt leidt tot grote problemen bij stellen die hun relatie verbreken. Omdat mensen geen kant op kunnen blijven woningen vaak langere tijd onverdeeld. Dit brengt belangrijke fiscale en civiele risico’s met zich mee. Het is niet voor niets dat meer dan de helft van de belastingaangiftes in het jaar van de scheiding onjuist worden ingevuld.

Als een van beide partners de woning wenst over te nemen is het de vraag op welke prijs de woning gewaardeerd moet worden. Hoe kan de prijs nauwkeurig vastgesteld worden in een markt waarbij vaak (stevig) wordt overboden? Als adviseur dien je gesprekspartner te zijn. Door goed advies en begeleiding kunnen zaken in juiste banen geleid worden. Hierdoor worden toekomstige (fiscale) problemen voorkomen.

Pensioenafwikkeling en scheiden (Middag)
Pensioenvoorzieningen vormen een belangrijk onderdeel van het vermogen. Veel scheidingsprofessionals schenken echter onvoldoende aandacht aan dit belangrijke thema. Hierdoor ontstaan problemen. Tijdens dit gedeelte worden alle mogelijkheden inzake pensioenafwikkelingen opgefrist. Er wordt vervolgens een casus gemaakt. 

Ook wordt aandacht besteed aan diverse actualiteiten:

 • Op 1 januari 2023 gaat de “Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen” in. Hiermee wordt een extra flexibiliseringsmogelijkheid toegevoegd aan pensioenvoorzieningen. Deelnemers mogen eenmalig op de pensioendatum 10% van het pensioen als een bedrag ineens opnemen. Voor de gebruikmaking gelden specifieke regels en aandachtspunten. Bij stellen die in het verleden zijn gescheiden of stellen die nog gaan scheiden heeft deze nieuwe mogelijkheid ook grote gevolgen. Er is immers geen toestemming nodig van een ex-partner om gebruik te maken van het bedrag ineens. Cliënten doen er goed aan om hier bij de scheiding al rekening mee te houden.
 • Op 29 maart 2022 heeft het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden een interessante uitspraak gedaan over een voormalig client die zijn scheidingsbegeleider aansprakelijk stelde met betrekking tot pensioenafwikkeling.
 • Bij veel scheidingen is verzuimd om afspraken over pensioenverevening binnen twee jaar aan de pensioenuitvoerder door te geven. Hierdoor wordt het pensioen niet rechtstreeks uitbetaald en ontstaat een ongemakkelijke levenslange afhankelijkheid tussen ex-echtgenoten. Ook ontstaan er fiscale problemen. Naar schatting heeft dit probleem betrekking op 750.000 pensioenregelingen in Nederland. De problemen worden nog groter door de mogelijkheid van het bedrag ineens. Deze problemen kunnen met de juiste begeleiding echter opgelost worden!

Lesmateriaal

Tijdens de bijeenkomst zal gewerkt worden met diverse multiple choice quizzen en praktijkcasuïstiek. Tevens ontvang je als onderdeel van het lesmateriaal de volgende syllabi:

 • Eigen woning en scheiden
 • Pensioenafwikkeling bij scheiden

De syllabi zijn gebaseerd op de geldende wetgeving per 1 januari 2023. Hiermee heb je een drietal actuele en hoogwaardige syllabi voor gebruik in jouw adviespraktijk in handen!

Docenten

B. (Berry) van Zuidam RES

Berry is sinds 2015 als docent verbonden aan het opleidingsinstituut van de Scheidingsdeskundige. Hij is gespecialiseerd op het gebied van financiële aspecten van het scheidingsproces. In 2017 is hij verkozen tot financieel planner van het jaar.

PE Punten

 • Deze lesdag is voor de volgende beroepsregisters geaccrediteerd:

   


  CFP / FFP
  6 punten in categorie Praktijktoepassing

   


  Register Erkend Scheidingsadviseur®
  6 punten

   

  MfN
  6 punten in categorie 2

Evaluaties

Onze opleiding wordt gemiddeld beoordeeld met een 8. Graag verwijzen wij jou naar een overzicht van onze evaluaties.

Kosten

EUR 375,- (vrijgesteld van BTW)
Inclusief verplichte registratiekosten bij FFP (46,50 per 6 PE-punten)

© Copyright - De Scheidingsdeskundige