Masterclass Samenwoners & Scheiden

Startdata
Locatie

Hoevelaken

Startdatum

Ma 17 Apr 2023

BegintijdEindtijd

09:30

16:30

Bezetting

Nog maar 4 plekken over

Hoevelaken

Do 28 Sep 2023

13:00

20:00

Beschikbaar

Overzicht

In 1970 trouwden 124.000 stellen. Tegenwoordig trouwen jaarlijks nog maar 56.000 stellen. 26.000 sluiten een geregistreerd partnerschap. (bron CBS - 2021) In de scheidingspraktijk zul je hierdoor steeds vaker worden geconfronteerd met ongehuwd samenwoners. Voor deze doelgroep gelden in veel gevallen andere regels dan voor gehuwden. Hierdoor ontstaan specifieke knelpunten. Voor jou is het van belang deze verschillende regels en aandachtspunten te kennen. Wanneer jij als scheidingsprofessional duidelijk kunt aangeven wat de fiscale, financiële en juridische aspecten zijn, brengt dit rust en overzicht.

STAP-Budget

Het is mogelijk om STAP-budget aan te vragen voor deze opleiding. Kijk voor meer informatie en voorwaarden op de pagina STAP-budget.

Programma

Tijdens de bijeenkomst wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:

Kinderen

 • Juridisch ouderschap & gezag
 • Ouderschapsplan wel of niet?

Relatievermogensrecht

 • Samenwoners met en zonder samenlevingsovereenkomst
 • Eenvoudige gemeenschap
 • Vermogensverdeling
 • Schulden
 • Vergoedingsrechten
 • Verjaring

Partneralimentatie

Pensioen

Fiscaal:

 • Inkomstenbelasting, schenkbelasting & overdrachtsbelasting
 • Eigen woning
 • Toeslagen & heffingskortingen
Lesmateriaal

LESMATERIAAL

Tijdens de bijeenkomsten zal er gewerkt worden met casuïstiek en praktijkvoorbeelden. 

Bij voorkeur neem je jouw eigen verzamelwetboek mee. Mocht je dit niet hebben is dat geen probleem. Er ligt een leenexemplaar voor je klaar.

Na afloop ontvang je het praktische digitale naslagwerk "Samenwoners & scheiden: financiële, fiscale en juridische aspecten.

Docenten

Drs. J. (Jacqueline) van der Vorm RFEA MfN FFP

Jacqueline van der Vorm studeerde fiscale economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en is sinds 2000 werkzaam in de financiele dienstverlening. Als geregistreerd financieel planner en geregistreerd familie mediator houdt zij zich in haar praktijk hoofdzakelijk bezig met de financiele en fiscale advisering bij echtscheiding voor zowel particulieren en ondernemers (voor beiden geregistreerd RFEA). Naast haar advieswerk is zij docent en schrijft zij regelmatig blogs en columns over geldzaken.

PE Punten

Deze opleiding is door het Register Erkend Scheidingsadviseur geaccrediteerd voor 3 punten en door de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) geaccrediteerd met 3 PE punten.

Kosten

De kosten voor deelname aan de "Masterclass Samenwoners & Scheiden" bedragen € 375,- vrijgesteld van BTW.

© Copyright - De Scheidingsdeskundige