Leergang Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA)

Startdata
Locatie

Hoevelaken

Startdatum

Do 24 Mrt 2022

bezetting

Beschikbaar

Hoevelaken

Vr 25 Mrt 2022

Beschikbaar

Evaluaties

Onze RFEA opleiding wordt gemiddeld beoordeeld met een 9,5. Graag verwijzen wij jou naar een overzicht van onze evaluaties.

Video

Overzicht

De opleiding Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) Particulier is bedoeld voor professionals die hun kennis en vaardigheden op het gebied van scheidingen verder willen ontwikkelen en verdiepen. Door het volgen van onze opleiding leg je tevens een basis om zelf scheidingen of deelaspecten hiervan te gaan begeleiden.

De Scheidingsdeskundige is betrokken. Je volgt bij ons niet alleen een opleiding. Uitgangspunt is dat wij gedurende de studieperiode intensief met elkaar zullen optrekken, zodat je een optimaal resultaat kunt behalen. Ook buiten de lesdagen om zijn wij uitstekend bereikbaar voor jouw vragen. Naast het verzorgen van opleidingen biedt de Scheidingsdeskundige ook praktijkondersteuning. Deze combinatie staat garant voor praktijkgericht onderwijs.

Programma

De opleiding RFEA Particulier bestaat uit negen lesdagen over een periode van ongeveer zes maanden. De nadruk van de opleiding ligt op de procedurele, juridische, financiële en fiscale aspecten bij scheidingen. Lesdag 5 en 8  worden gebruikt om jouw vaardigheden op het gebied van sociale en emotionele aspecten, mediation en communicatieve vaardigheden naar een hoger niveau te brengen. Hieronder geven wij een globaal overzicht van de inhoud van de 9 lesdagen:

 • Lesdag 1: Introductie scheiden in Nederland
 • Lesdag 2: Personen- en Familierecht
 • Lesdag 3: De vermogensverdeling
 • Lesdag 4: Afwikkeling huwelijkse voorwaarden & overlijden en scheiden
 • Lesdag 5: Communicatieve-en mediationvaardigheden
 • Lesdag 6: Wet Inkomstenbelasting & De eigen woning
 • Lesdag 7: Pensioen & Levensverzekeringen en Onderhoudsverplichtingen & Alimentatie
 • Lesdag 8: Communicatieve-en mediationvaardigheden
 • Lesdag 9: Examentraining

De Stichting RFEA stelt voor deelname aan het RFEA examen de eis dat je de vaardigheidsdagen (lesdagen 1, 5 en 8) hebt gevolgd. Deze eis is niet van toepassing als je MfN of ADR geregistreerd mediator bent.

Docenten

De lessen worden verzorgd door onze inspirerende docenten:

Onze docenten maken de lesdagen tot een geweldige ervaring. Met humor, zelfspot en grote deskundigheid nemen zij jou mee in alle onderdelen van het scheidingsproces. Alle docenten staan met beide benen in de praktijk. Geen droge theorie, maar levendige verhalen uit de praktijk.

Lesmateriaal

Onze RFEA opleiding maakt gebruik van het volgende lesmateriaal dat wij aan u zullen verstrekken:

 • Syllabus Register Financieel Echtscheidingsadviseur (t.w.v. € 125,-)
 • Wetteksten Financiële Dienstverlening (Kluwer)
 • Fiscaal memo (Kluwer)
 • Een jaar lang gratis gebruik van Split-Online indien u nog geen abonnement heeft (alimentatierekensoftware t.w.v. € 400,-)

Vooropleiding en achtergrond

Om deze opleiding met succes te doorlopen, is kennis van de wet inkomstenbelasting, het huwelijksvermogensrecht en toekomstvoorzieningen een pre. De opleiding is op HBO + / WO niveau. Indien dat wenselijk is kan een afspraak gemaakt worden voor een persoonlijk intakegesprek.

Preview

Heb jij interesse? Maak dan gebruik van onze preview van de opleiding. Een digitale bijeenkomst van een uur waarin wij jou deelgenoot maken van alle ins en outs van de opleiding.

Examen en titel RFEA

Onze RFEA opleiding is geaccrediteerd door de Stichting RFEA. Dit betekent dat u na het volgen van onze opleiding het examen “Financieel Echtscheidingsadviseur (FEA) Particulier” kunt maken. Indien u slaagt voor het examen mag u de titel RFEA dragen. Hiermee kwalificeert u zich als een deskundig begeleider van het scheidingsproces. Het examen wordt afgenomen door de Stichting RFEA. Meer informatie over het RFEA en het examen treft u op de website van het RFEA.

PE Punten

Onze opleiding RFEA Particulier is:

 • Mediatorsfederatie Nederland - 63 PE punten (42 categorie 2 en 21 categorie 1a).
 • Register Belastingadviseurs - 52 PE punten (20 fiscaal en 32 niet-fiscaal).
 • Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) 6A en 6B punten.
 • Federatie Financiele Planners (FFP) - 6 punten in de categorie Kennis & Actualiteit “Externe Programma’s. 
 • NOAB - 8 PE punten
 • Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) - 60 PE punten (op eigen aanvraag en eventuele kosten).
 • Vereniging van Mediators in het Notariaat (VMN, voorheen VMSN) - geaccrediteerd voor 39 PE punten (op eigen aanvraag en eventuele kosten).
Thuisstudie

Naast onze reguliere leergang, waarbij kennisoverdracht plaatsvindt door middel van klassikaal onderwijs, is het ook mogelijk om onze RFEA opleiding als traditionele thuisstudie te volgen. In onze kennisbibliotheek treft u meer informatie over de mogelijkheden.

Kosten

€ 3.000,- vrijgesteld van BTW.

MfN of ADR geregistreerd mediators kunnen een vrijstelling krijgen voor lesdag 5 en 8. Hiervoor ontvang je een korting van € 400,-.

In overleg is het mogelijk om de opleiding in 2 of 3 termijnen te betalen.

Corona

Vanaf 25 september stelt de overheid regels met betrekking tot het coronatoegangsbewijs. Deze bestaat uit een QR code en je identiteitsbewijs. Houd hier rekening mee. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl/corona.

© Copyright - De Scheidingsdeskundige