Financiële en fiscale aspecten van het scheidingsproces

Startdata
Locatie

Ridderkerk

Startdatum

10 Feb 2021

bezetting

Nog maar 4 plekken over

Zwolle

23 Sep 2021

Beschikbaar

USP's

De Scheidingsdeskundige ondersteunt scheidingsprofessionals bij hun beroepspraktijk. Hierdoor staan wij met beide benen in de adviespraktijk van de scheidingsprofessional. Al onze docenten zijn actief bij scheidingsprocessen. Onze onderscheidende kenmerken:

 • Praktijkgericht
 • Persoonlijk en betrokken
 • Uitgeroepen tot beste opleider van Nederland in 2017 en 2018
Overzicht

Scheidingen bestaan voor een belangrijk deel uit financiële en fiscale aspecten. Als je jouw cliënten echt goed wilt begeleiden bij de afwikkeling van hun scheiding dien je de nodige kennis op dit gebied in huis te hebben. Deze bijeenkomst behandelt de belangrijkste financiële en fiscale thema’s die regelmatig voorkomen bij een scheiding. Hoe zijn de fiscale gevolgen in de praktijk te signaleren? Kunnen risico’s worden voorkomen of worden geminimaliseerd? Kan de fiscaliteit ook mogelijkheden bieden om tot creatieve oplossingen te komen? Door het verder verdiepen van jouw kennis kun je de scheidingsconsument (nog) beter begeleiden.

Tijdens alle bijeenkomsten van de Scheidingsdeskundige wordt stilgestaan bij relevante actualiteiten. Naast de verdieping van jouw kennis ben je dus ook weer helemaal up to date.

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor professionals die betrokken zijn bij scheidingsprocessen zoals financieel adviseurs, mediators en advocaten.

Programma

De volgende onderwerpen zullen tijdens de bijeenkomst aan bod komen:

 • Fiscaal partnerschap en de relevantie hiervan
  • Inkomstenbelasting
  • Toeslagen
 • Vermogensverdeling en -verrekening.
  • Inclusief actualiteiten vergoedingsrechten
 • Fiscale verrekening bij scheiding
 • IB aangifte in het jaar van scheiden.
 • Eigenwoning en scheiden
 • Pensioen en scheiden.
  • Vooruitblik Wet Verdeling Pensioenen bij Scheiden

De thema’s worden behandeld aan de hand van MC vragen en praktijkcasuïstiek. Tijdens de bijeenkomst wordt vanuit de theorie steeds de koppeling gemaakt naar de beroepspraktijk. Het spreekt voor zich dat er tijdens de bijeenkomst ruimte is om praktijkvragen in te brengen.

Lesmateriaal

Gedurende de dag zal worden gewerkt met diverse casuïstiek, MC vragen en “Socrative Quizes”.

Docenten

Drs. J. (Jacqueline) van der Vorm – van Zoelen FFP RFEA

Jacqueline van de Vorm Sinds 2000 werkzaam in de financiële dienstverlening. Haar specialisme is financieel en fiscaal advies bij scheidingen, voor zowel particulieren als ondernemers. Zij is docent bij de Scheidingsdeskundige en daarnaast publiceert zij regelmatig columns en blogs over geldzaken. Altijd zeer enthousiast, betrokken en verantwoordelijk!

PE Punten

De cursus is door de volgende beroepsgroepen geaccrediteerd:

 • Door de MfN geaccrediteerd voor 6 punten in categorie 2
 • Door de FFP geaccrediteerd voor 6 punten in categorie K&A "Externe programma's"
 • Door de SEH geaccrediteerd voor 6 punten in categorie B
 • Door het RB geaccrediteerd voor 6 punten
 • Door de NOAB geaccrediteerd voor 6 punten

Na deelname aan de cursus stellen wij u als bewijs van deelname een certificaat ter beschikking. Het certificaat kunt u gebruiken om op eigen verzoek PE punten voor de NOVA, KNB of VMN aan te vragen.

Kosten

De kosten voor de bijeenkomst bedragen € 350,- en zijn all-in. 

Corona

Op basis van advies vanuit het RIVM is het met ingang van 1 juni weer mogelijk om klassikale bijeenkomsten te organiseren. In overleg met onze opleidingslocaties zorgen wij ervoor dat alle leslokalen voldoen aan de RIVM richtlijnen. In het bijzonder zal het houden van 1,5 meter afstand altijd mogelijk zijn en desinfecterende handgel aanwezig zijn. Hierdoor zal de gezondheid van alle betrokkenen zo optimaal mogelijk gewaarborgd zijn.

Als deelnemer van een opleiding kan het voorkomen dat je niet fysiek aanwezig kan of wil zijn. Ondanks dat wij geloven in de kracht van klassikaal onderwijs vinden wij het van belang om onze deelnemers flexibiliteit te bieden als de situatie daar om vraagt. Bij al onze opleidingen is het daarom mogelijk om op afstand deel te nemen. Kijk voor meer informatie op onze website.

Update 28 september 2020

De maatregelen die op 28 september door het kabinet zijn aangekondigd hebben op dit moment geen gevolgen voor onze cursussen. De bijeenkomsten zullen nog altijd fysiek op onze opleidingslocaties plaatsvinden.

© Copyright - De Scheidingsdeskundige