Dag 1: De ondernemer en (het beëindigen van) zijn relatie
De financiële situatie van een ondernemer is complex. Veel ondernemers en hun partners zijn zich onvoldoende bewust van hun financiële positie. Bij scheidingen of overlijden leidt dit in de praktijk tot grote teleurstellingen.
Als FFP’er kun je zowel de ondernemer als zijn/haar partner tijdens de relatie van dienst zijn door inzicht te geven in hun onderlinge verhouding. Hierbij dient vanzelfsprekend de positie van de onderneming te worden betrokken. Hierdoor kunnen zij bijsturen en kunnen problemen bij een eventuele scheiding of overlijden worden voorkomen.
Het programma:
- De onderneming als:
- onderdeel van het vermogen in relatie tot het huwelijksvermogensrecht en huwelijkse voorwaarden
- generator van het (gezamenlijke) inkomen
- pensioenuitvoerder van (gezamenlijke) oudedagsvoorzieningen
- huurder
- geldverstrekker
- Balans lezen en vertaling naar privé vermogensopstelling
- Problematiek rekening courant
- Wetsvoorstel excessief lenen 1 januari 2023
- Fiscale knelpunten
- Problematiek afgewikkeld pensioen in eigen beheer
Tijdens deze dag wordt gewerkt met een praktijkcasus waarbij zowel de inhoudelijke problematiek tijdens de relatie als bij een scheiding aan de orde komt.
Na het volgen van deze dag ben je een betere gesprekpartner voor de ondernemer en zijn partner, zowel tijdens de relatie als bij het beëindigen van de relatie.
Dag 2: Scheiden, de eigen woning en pensioenafwikkeling
Eigen woning en scheiden (Ochtend)
Krapte op de woningmarkt leidt tot grote problemen bij stellen die hun relatie verbreken. Omdat mensen geen kant op kunnen blijven woningen vaak langere tijd onverdeeld. Dit brengt belangrijke fiscale en civiele risico’s met zich mee. Het is niet voor niets dat meer dan de helft van de belastingaangiftes in het jaar van de scheiding onjuist worden ingevuld.
Als een van beide partners de woning wenst over te nemen is het de vraag op welke prijs de woning gewaardeerd moet worden. Hoe kan de prijs nauwkeurig vastgesteld worden in een markt waarbij vaak (stevig) wordt overboden? Als adviseur dien je gesprekspartner te zijn. Door goed advies en begeleiding kunnen zaken in juiste banen geleid worden. Hierdoor worden toekomstige (fiscale) problemen voorkomen.
Pensioenafwikkeling en scheiden (Middag)
Pensioenvoorzieningen vormen een belangrijk onderdeel van het vermogen. Veel scheidingsprofessionals schenken echter onvoldoende aandacht aan dit belangrijke thema. Hierdoor ontstaan problemen. Tijdens dit gedeelte worden alle mogelijkheden inzake pensioenafwikkelingen opgefrist. Er wordt vervolgens een casus gemaakt.
Ook wordt aandacht besteed aan diverse actualiteiten:
- Op 1 januari 2023 gaat de “Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen” in. Hiermee wordt een extra flexibiliseringsmogelijkheid toegevoegd aan pensioenvoorzieningen. Deelnemers mogen eenmalig op de pensioendatum 10% van het pensioen als een bedrag ineens opnemen. Voor de gebruikmaking gelden specifieke regels en aandachtspunten. Bij stellen die in het verleden zijn gescheiden of stellen die nog gaan scheiden heeft deze nieuwe mogelijkheid ook grote gevolgen. Er is immers geen toestemming nodig van een ex-partner om gebruik te maken van het bedrag ineens. Cliënten doen er goed aan om hier bij de scheiding al rekening mee te houden.
- Op 29 maart 2022 heeft het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden een interessante uitspraak gedaan over een voormalig client die zijn scheidingsbegeleider aansprakelijk stelde met betrekking tot pensioenafwikkeling.
Beide cursusdagen zijn ook als losse bijeenkomst te volgen:
Dag 1: De ondernemer en (het beëindigen van) zijn relatie
Dag 2: Scheiden, de eigen woning en pensioenafwikkeling