Actualiteiten-en Praktijkdagen 2020

Startdata
Locatie

Veenendaal

Startdatum

14 Sep 2020

bezetting

Beschikbaar

Corona

Op basis van advies vanuit het RIVM is het met ingang van 1 juni weer mogelijk om klassikale bijeenkomsten te organiseren. In overleg met onze opleidingslocaties zorgen wij ervoor dat alle leslokalen voldoen aan de RIVM richtlijnen. In het bijzonder zal het houden van 1,5 meter afstand altijd mogelijk zijn en desinfecterende handgel aanwezig zijn. Hierdoor zal de gezondheid van alle betrokkenen zo optimaal mogelijk gewaarborgd zijn.

Als deelnemer van een opleiding kan het voorkomen dat je niet fysiek aanwezig kan of wil zijn. Ondanks dat wij geloven in de kracht van klassikaal onderwijs vinden wij het van belang om onze deelnemers flexibiliteit te bieden als de situatie daar om vraagt. Bij al onze opleidingen is het daarom mogelijk om op afstand deel te nemen. Kijk voor meer informatie op onze website.

USP's

De ScheidingsDeskundige ondersteunt scheidingsprofessionals bij hun beroepspraktijk. Hierdoor staan wij met beide benen in de adviespraktijk van de scheidingsprofessional. Al onze docenten zijn in de praktijk actief als scheidingsbegeleider. Onze USP’s:

 • Praktijkgericht
 • Persoonlijk en betrokken
 • Uitgeroepen tot beste opleider van Nederland in 2017 en 2018
Evaluaties

Onze Actualiteiten- & Praktijkdagen worden gemiddeld beoordeeld met een 8.6 (161 evaluaties, 19 december 2019)

Overzicht

Als scheidingsprofessional weet u als geen ander dat de wet- en regelgeving die verband houdt met het scheidingsproces in beweging is. Daarnaast zijn er veel complexe vraagstukken waar wij in onze beroepspraktijk mee geconfronteerd worden. Het belang om regelmatig stil te staan bij alle ontwikkelingen en te reflecteren op onze eigen rol is groot.

Daarom organiseert de ScheidingsDeskundige jaarlijks de “RFEA Actualiteiten- en Praktijkdagen”.

Programma

Lesdag 1: Tot de dood ons scheidt

Het huwelijk wordt niet alleen door echtscheiding ontbonden. Ook door overlijden eindigt het huwelijk. Als professional betrokken bij het scheidingsproces is het ook van belang om vanuit deze invalshoek gesprekspartner te zijn. Daarom zal prof. Mr. Dr. Bernard Schols ons tijdens de eerste bijeenkomst bijpraten over alle relevante aspecten van overlijden in samenhang met het scheidingsproces. Thema’s die onder andere de revue gaan passeren zijn:

 • Overlijden tijdens of na de scheiding
 • Hoe om te gaan met niet-opeisbare vorderingen die onderdeel uitmaken van een huwelijksvermogensrechtelijke gemeenschap
 • de werking van in- en uitsluitingsclausules, hard en zacht;
 • de erfrechtelijke effecten van hertrouwen;
 • de wilsrechten en het stieffamiliegevaar;
 • de andere wettelijke rechten als erfrechtelijke alimentatie
 • de vergeten vriendin en het vergeten testament;
 • de breukdelengemeenschap
 • de fictievrije vriendin
 • voorwaardelijke huwelijksvoorwaarden
 • het levenstestament met het oog op overlijden
 • finale verrekenbedingen bij overlijden

Als deelnemer van deze dag krijg je het boek van Bernard Schols: “Voorkom ruzie bij de kist”.

Het beloofd een inspirerende dag te worden. Als voorproef kun je hieronder alvast een fragment van Bernard Schols bekijken.

Lesdag 2: Actualiteiten en het scheidingsproces

De exacte invulling van deze bijeenkomst zal grotendeels afhankelijk zijn van de ontwikkelingen in 2020. Op de agenda staat in ieder geval:

 • Wet pensioenverdeling bij scheiden
 • Actualiteiten Prinsjesdag
 • Relevante jurisprudentie 2020
 • En nog veel meer

Zoals jullie gewend zijn wordt die dag gewerkt met praktijkgerichte casuïstiek en interactieve Socrative quizzes (MC vragen en stellingen).

De tweede bijeenkomst zal worden verzorgd door Berry van Zuidam FFP RFEA CFP® en zal in ieder geval in het teken staan van actualiteiten (Prinsjesdag e.d.). De exacte invulling van deze bijeenkomst zal nog nader worden bepaald.

Lesmateriaal

Als onderdeel van de bijeenkomst ontvangt u onze syllabi RFEA Particulier en RFEA Ondernemer ter waarde van € 250,- (inbegrepen in de kosten voor de cursus). Hiermee heeft u twee hoogwaardig naslagwerken voor gebruik in uw adviespraktijk in handen.

Docenten

Bernard Schols

Bernard Schols is oud-notaris en als hoogleraar Successierecht verbonden aan het Centrum voor Notarieel Recht van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen. Na vijftien jaar in het notariaat werkzaam geweest te zijn heeft Bernard Schols zich volledig toegelegd op het fenomeen estate planning. Naast zijn functie in het notariaat is Bernard tevens als redacteur verbonden aan het tijdschrift (nieuw) Erfrecht, de e-brief EstateTip Review en maakt hij deel uit van de hoofdredactie van Fiscale Berichten voor het Notariaat (FBN). 

Berry van Zuidam

Berry van Zuidam verzorgt als docent van de ScheidingsDeskundige-Opleidingen jaarlijks vele opleidingsdagen, masterclasses en workshops. Berry houdt zich in het dagelijks leven bezig met scheidingsadvies, financiële planning en hypotheekadvies. Berry is gespecialiseerd op het gebied van financiële aspecten van het scheidingsproces. In 2011 heeft Berry de opleiding Gecertificeerd Financieel Planner met succes afgerond. In 2013 heeft Berry zijn diploma voor de opleiding tot Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) Particulier behaald. Berry staat ingeschreven in het Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) Particulier, de Federatie van Financieel Planners (FFP) en de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Berry is in 2017 verkozen tot financieel planner van het jaar.

PE Punten

De RFEA Actualiteiten-en Praktijkdagen zijn door de volgende beroepsgroepen geaccrediteerd:

 • MFN : 12 PE-punten in categorie 2
 • FFP   : 6 punten in categorie K&A "Externe programma's"
 • SEH  : 12 punten in categorie B

Uitsluitend deze drie accreditaties zijn van toepassing op deze cursus.

Kosten

De kosten voor deelname aan de Actualiteitendagen zijn all-in en bedragen € 750,- vrijgesteld van BTW.

© Copyright - De Scheidingsdeskundige