Opleidingen

RFEA Ondernemer

RFEA

Onze opleiding RFEA Ondernemer wordt gemiddeld beoordeeld met een 8,8 (86 evaluaties, 7 november 2017)

Data Locatie Inschrijven

Doelgroep

Een scheiding waarbij een van beide partners ondernemer is, brengt veel complexiteit met zich mee. Deze doelgroep heeft vaak extra behoefte aan deskundige begeleiding. Indien u voor deze cliënten en andere (scheidings)professionals gesprekspartner wilt zijn, dient u de nodige kennis in huis te hebben. U kunt zich ten opzichte van andere scheidingsbegeleiders onderscheiden door de opleiding Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) “Ondernemer” te volgen en het examen af te leggen. Op het moment dat u bent geslaagd, kunt u zich inschrijven in het register Financieel Echtscheidingsadviseur “Ondernemer”.

De ScheidingsDeskundige gaat verder waar andere opleiders stoppen. U volgt bij ons niet alleen een opleiding. Uitgangspunt is dat wij gedurende de studieperiode intensief met elkaar zullen optrekken, zodat u een optimaal studie resultaat kunt behalen.

De opleiding RFEA Ondernemer is bedoeld voor scheidingsbemiddelaars, financieel adviseurs, accountants, advocaten, notarissen en mediators, die hun kennis op het gebied van scheidende ondernemers verder willen ontwikkelen en verdiepen.

Voor het volgen van deze opleiding is kennis op het gebied van het scheidingsproces wenselijk. Wij zullen aan de hand van uw ervaring en achtergrond kijken naar eventuele aandachtspunten voor het opleidingstraject. Indien dat wenselijk is kan een afspraak gemaakt worden voor een persoonlijk intakegesprek.

Opleiding

De opleiding RFEA Ondernemer bestaat uit vier lesdagen over een periode van ongeveer twee maanden. In deze opleiding staat het begeleiden van een scheiding van de IB-ondernemer en de Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) centraal. Deze opleiding gaat in op verschillende onderdelen die een rol spelen bij scheidingen waarbij ondernemingen betrokken zijn. U kunt hierbij denken aan de volgende onderwerpen:

 • Pensioenvoorzieningen van de ondernemer.
 • De onderneming als vermogensbestanddeel. Dient daarbij de waarde van de onderneming te worden verdeeld/verrekend? Of maken de opgepotte winsten deel uit van de verrekening?
 • De mate van welstand tijdens het huwelijk. Bepalen behoefte.
 • Het vaststellen van het inkomen van de ondernemer. Bepalen draagkracht.

Het studiemateriaal bestaat onder andere uit een fysieke syllabus RFEA Ondernemer, een digitale syllabus RFEA Particulier, vakartikelen en casuïstiek.

De kosten voor deze opleiding, inclusief bovenstaand lesmateriaal, bedragen € 1.750,-. Onze opleidingen zijn vrijgesteld van BTW.

U dient zelf een recente wettenbundel aan te schaffen.

Docenten

De opleiding zal hoofdzakelijk worden verzorgd door Drs. J. van der Vorm- van Zoelen FFP RFEA (Jacqueline) & R. Smit RFEA MfN FFP (Rik). Meer informatie over onze docenten kunt u vinden in de sectie Docenten.

 

Titel RFEA en examen:

Het examen wordt afgenomen door de Stichting RFEA. De kosten hiervoor bedragen € 599,- (november 2018). Indien u dit examen behaalt, kunt u zich tegen betaling (€ 385 op jaarbasis, prijs 2018) in laten schrijven in het Register Financieel Echtscheidingsadviseur Ondernemer. Vanaf dat moment mag u de titel RFEA dragen. Indien u staat ingeschreven in het RFEA-Particulier, dan heeft u na het behalen van het examen voor twee jaar aan uw PE voldaan. U dient aantoonbaar voldoende kennis van het scheidingsproces voor particulieren te hebben om examen te mogen doen. Daarvoor dient u aan de volgende eisen te voldoen:

 • U bent ingeschreven is het register RFEA Particulier
 • U heeft voor het MC-Examen FEA-Particulier een 5.0 of hoger gehaald (niet ouder dan 2 jaar)

Indien u nog niet aan de twee hiervoor genoemde eisen voldoet kunt u zicht gelijktijdig voor het eerstvolgende examen FEA-Particulier en FEA-Ondernemer inschrijven. Als u hier voor het examen FEA-Particulier minimaal een 5.0 scoort, dan kunt u tevens deelnemen aan het eerstvolgende examen FEA-Ondernemer. De kosten voor gelijktijdige inschrijving bedragen € 918,-.

Relevante data voor het eerstvolgende examen:

 • Verzenden examencasus: Maandag 13 mei 2019
 • Inleverdatum examencasus: Zaterdag 15 juni 2019
 • Zittingen ter verdediging examencasus: Vrijdag 28 juni en vrijdag 5 juli.

Let op! Dit betreffen voorlopige data. Bekijk ook het opleidingsrooster op onze website.

PE-punten

Onze opleiding is door de Mediatorsfederatie Nederland geaccrediteerd voor 24 PE-punten (Categorie 2).

Onze opleiding onderscheidt zich door:

 • Actief programma waarin veel casuïstiek zal worden behandeld.
 • Korte lijnen en betrokken begeleiding gedurende het opleidingstraject. U kunt bijvoorbeeld rechtstreeks contact opnemen met de docenten.
 • Wij kunnen rekening houden met uw persoonlijke leerdoelen in samenhang met uw ervaring en achtergrond.
 • Direct resultaat. Na het volgen van onze opleiding bent u gesprekspartner van de scheidende ondernemer en de betrokken professionals.

Data Locatie Inschrijven

© Copyright - De Scheidingsdeskundige