Hoe bescherm je je tegen ransomware?

Ransomware is een ernstige bedreiging voor je online veiligheid en privacy. Het is een soort malware die je computer of bestanden versleutelt of blokkeert, en je geld vraagt om ze weer vrij te geven. Als je slachtoffer wordt van ransomware, kun je je data verliezen, je bedrijf stilleggen of je identiteit in gevaar brengen. Daarom is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen ransomware. Hier zijn enkele tips om dat te doen:

  • Maak regelmatig back-ups van je belangrijke bestanden. Bewaar ze op een externe harde schijf, een USB-stick, een cloudopslagdienst of een andere veilige locatie. Zo kun je je bestanden herstellen als ze versleuteld of beschadigd worden door ransomware. Zorg ervoor dat je back-ups niet verbonden zijn met je computer of netwerk, anders kunnen ze ook besmet raken¹.
  • Installeer een goed antivirusprogramma en houd het up-to-date. Een antivirusprogramma kan ransomware en andere malware detecteren en verwijderen voordat ze schade aanrichten. Kies een betrouwbaar en bekend antivirusprogramma en scan je computer regelmatig. Schakel ook de automatische updates in, zodat je altijd de nieuwste virusdefinities hebt².
  • Update je software en besturingssysteem. Ransomware kan misbruik maken van kwetsbaarheden in verouderde software om je computer binnen te dringen. Door je software en besturingssysteem te updaten, kun je deze kwetsbaarheden dichten en je beveiliging verbeteren. Gebruik de Windows Update-functie om je Windows-computer automatisch te laten updaten¹.
  • Wees voorzichtig met e-mails, berichten en websites. Ransomware kan zich verspreiden via phishing, oftewel valse e-mails, berichten of websites die je proberen te misleiden om op een link te klikken, een bijlage te openen of je gegevens in te vullen. Deze acties kunnen ransomware of andere malware op je computer installeren. Controleer daarom altijd de afzender, de aanhef, de vraag, de link en het taalgebruik van een e-mail of bericht. Als je iets verdachts ziet, open het dan niet en verwijder het meteen. Bezoek ook alleen betrouwbare en veilige websites, en gebruik een moderne browser die je waarschuwt voor onveilige sites¹².
  • Gebruik een VPN-verbinding. Een VPN, oftewel een virtueel privénetwerk, is een dienst die je internetverkeer versleutelt en je IP-adres verbergt. Zo kun je je online identiteit en locatie beschermen, en voorkomen dat hackers, je internetprovider of de overheid je online activiteiten kunnen volgen of onderscheppen. Een VPN kan je ook helpen om toegang te krijgen tot online diensten die geblokkeerd zijn in je land, door je te verbinden met een server in een ander land³.

Door deze tips te volgen, kun je jezelf beter beschermen tegen ransomware en andere online bedreigingen. Maar wees je ervan bewust dat geen enkele beveiligingsmaatregel 100% garantie biedt. Blijf daarom altijd alert en voorzichtig op het internet, en neem contact op met een expert als je denkt dat je computer besmet is.


(1) Bescherm jezelf tegen ransomware met deze 5 tips | KVK
(2) Je pc beveiligen tegen ransomware – Microsoft Ondersteuning
(3) Wat is ransomware en hoe bescherm je je ertegen? – beeproger
(4) Ransomware | Nationaal Cyber Security Centrum – NCSC
(5) Ransomware – Hoe bescherm je je bedrijf tegen ransomware – Campai

© Copyright - De Scheidingsdeskundige