Toolkit inkomensafhankelijke combinatiekorting

Toolkit inkomensafhankelijke combinatiekorting

Na een scheiding gaan ex-partners er financieel vaak op achteruit. Voor ouders die zorgdragen voor jonge kinderen, is het recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting  vaak een belangrijk onderdeel van het inkomen na de scheiding. Deze heffingskorting kan oplopen tot ongeveer € 3.000 per jaar mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Ouders kunnen na de scheiding ook beide recht hebben op deze heffingskorting. Wel moeten zij dan aan specifieke eisen voldoen. In de scheidingsadviespraktijk is het niet altijd duidelijk aan welke voorwaarden de zorgregeling moet voldoen om beide in aanmerking te komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Voor jou als scheidingsprofessional is het van belang dat jij jouw cliënten hier zorgvuldig over kunt adviseren. De toolkit inkomensafhankelijke combinatiekorting bestaat uit de volgende documenten die je daarbij zullen helpen:

  • Factsheet Inkomensafhankelijke combinatiekorting: In de factsheet wordt ingegaan op de voorwaarden voor het recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting van de ouder bij wie het kind niet staat ingeschreven in de basisregistratie (de zogenaamde co-ouder). Daarna wordt stilgestaan bij een aantal recente belangrijke gerechtelijke uitspraken omtrent het recht van de co-ouder op de inkomensafhankelijke combinatiekorting
  • Model toelichting gecorrigeerde aangifte: Deze brief kun je gebruiken als toelichting op deze gecorrigeerde aangifte. Hiermee geef je de Belastingdienst alvast de relevante informatie die zij nodig hebben om de gecorrigeerde aangifte te kunnen beoordelen. 
  • Model verzoek belastingdienst ambtshalve mindering: Dit model kan worden gebruikt indien men na afloop van de bezwaar- en beroepstermijnen erachter komt dat een aanslag ten onrechte op een te hoog bedrag is vastgesteld of ten onrechte te hoge bedragen aan belasting zijn afgedragen of ingehouden.

U dient ingelogd te zijn om dit document te kunnen downloaden. Klik hier om in te loggen.

© Copyright - De Scheidingsdeskundige