Covid-19-vaccinatie en het ouderschapsplan

Geplaatst op 11 oktober 2021

Recent werd door de minister van VWS aangekondigd dat alle jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar zich kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus. Ouders kunnen van mening verschillen over het wel of niet vaccineren van hun kinderen. Inmiddels zijn ook de eerste procedures over dit thema gevoerd.

Hieronder vatten wij de essentie van een recente uitspraak samen: 

Rechtbank Noord-Nederland 21 september 2021, ECLI:NL:RBNNE:2021:4096

De ouders van een 12-jarige jongen (X) zijn gescheiden. X en zijn broertje wonen afwisselend bij steeds een van hun ouders. De verhouding tussen de ouders van X is verstoord geraakt. Zij kunnen niet goed met elkaar communiceren. X wil zich graag laten vaccineren tegen het coronavirus. Hij is met name bang om zijn ernstig zieke oma te besmetten. Moeder vindt het goed dat X zich wil laten vaccineren. Vader verzet zich hiertegen. Hij is bang voor de gezondheidsrisico’s (bijwerkingen) van het vaccin. Dit levert een geschil op tussen vader en moeder. Beiden hebben het gezag over X en het geschil heeft betrekking op de lichamelijke gezondheid van X. Dit wordt aangemerkt als een geschil over de uitoefening van het ouderlijk gezag.[1] X kan dan bij de rechter vervangende toestemming vragen voor een vaccinatie tegen corona. Deze toestemming wordt in deze specifieke situatie door de rechter aan X verleend. Hij mag zich (direct) laten vaccineren.

Modeldocumenten

De vaccinatie van jongeren is een zeer actueel thema. Het is belangrijk om dit thema bij scheidingscliënten met kinderen die (bijna) de leeftijd van 12 jaar hebben bereikt op de agenda te zetten.  Onze modeldocumenten “Werkblad ouderschapsplan” en “Modeldocument ouderschapsplan” hebben wij hiervoor aangepast. Door gebruik te maken van deze modeldocumenten weet je zeker dat dit thema onder de aandacht wordt gebracht en dat afspraken zorgvuldig worden vastgelegd. De documenten kun je via onze kennisbibliotheek bestellen:

 

Modeldocumenten Ouderschapsplan + Werkblad

 


© Copyright - De Scheidingsdeskundige