18 februari 2025
Samenwoners kunnen afspraken maken over pensioenrechten door in het samenlevingscontract de verplichting tot verevenen van het ouderdomspensioen op te nemen. Als de pensioenuitvoerder hier niet aan meewerkt, kan de belastingplichtige verplicht zijn vanaf zijn pensionering zelf een gedeelte van de pensioenuitkering uit te betalen aan zijn ex-samenwoner.
Voor beide partners is dat zeer onwenselijk. Hierdoor kan de behoefte bestaan de verplichting tot pensioenverevening af te kopen. Een dergelijke afkoopsom is bij de ontvanger belast op grond van artikel 3.102, eerste lid, Wet IB 2001.
Indien sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn deze bedragen aftrekbaar op grond van artikel 6.3, eerste lid, onderdeel d, Wet IB 2001. Deze aftrekbepaling geldt echter niet voor ex-samenwoners.
Deze ongelijkheid tussen samenwoners en gehuwden/geregistreerde partners acht de Staatssecretaris ongewenst. Daarom keurt hij het goed dat ook ex-samenwoners de afkoopsom mogen aftrekken. Daarbij stelt de staatssecretaris de voorwaarde dat de verplichting tot verrekening van pensioenrechten volgt uit een notarieel samenlevingscontract. De Staatssecretaris zet de deur voor de zogenaamde pensioenverrekeningslijfrente ook open!
Dit besluit neemt weliswaar een ongewenst fiscaal knelpunt weg. Dat lijkt op het eerste oog een goede ontwikkeling. Wij bij de Scheidingsdeskundige hadden het echter beter gevonden als de Staatssecretaris de aan de goedkeuring verbonden voorwaarden soepeler had geformuleerd. De helft van de samenwoners heeft immers geen notariële samenlevingsovereenkomst. In het geval dat er wel een samenlevingsovereenkomst is, is er vaak geen afspraak over pensioenverevening opgenomen. Dat betekent dat in de meeste gevallen deze goedkeuring niet gebruikt kan worden. Stellen die op het moment van uit elkaar gaan het pensioen willen “verdelen” komen niet voor de goedkeuring in aanmerking. Hierdoor blijven er onnodige drempels bestaan voor partners die op het moment van scheiden willen besluiten de pensioenen te “verdelen”.
Het volledige artikel is beschikbaar via Permanent Actueel.
🗞️ Wekelijks delen wij door ons geselecteerde relevante ontwikkelingen of verdieping. Wij vatten de essentie voor je samen en vertalen dit naar jouw praktijk. Ieder artikel bevat bronnen voor als je verder wilt lezen. Ook krijg je tips. Een artikel sluit af met een prikkelende stelling of vraag. Op die manier maken we het bijhouden van kennis efficiënt, inspirerend en praktijkgericht!
💡 Nog geen abonnement? Ervaar nu zelf het gemak van Permanent Actueel met een gratis proefabonnement en blijf eenvoudig up-to-date over ontwikkelingen in de scheidingspraktijk: Lees het gehele artikel met een gratis proefabonnement!
➡️ De Scheidingsdeskundige is een een kennis- en opleidingscentrum voor professionals die betrokken zijn bij het scheidingsproces. Wij hebben maar 1 doel: Het verbeteren van de kwaliteit van scheidingsbegeleiding in Nederland!
Vind je dit artikel interessant voor jouw collega of netwerk?
Deel dit dan via onderstaande buttons:
Ben jij als professional betrokken bij scheidingen? Wil je jouw kennis op een efficiënte manier actueel houden en verder blijven ontwikkelen? Meld je dan aan voor Permanent Actueel van De Scheidingsdeskundige.