4 maart 2025
Of je nu samenwoont, gehuwd of geregistreerd partner bent, in veel gevallen weten partners niet wat de juridische kaders zijn voor de betaling van de kosten van de huishouding. In de praktijk doet men “maar wat”. Dat leidt tot onoverzichtelijke situaties en discussies bij scheidingen. Hoe ga je daarmee om?
Voor gehuwden bepaalt artikel 1:84 BW uit welk inkomen of vermogen de kosten van de huishouding gedragen moeten worden. Ongeacht deze regeling zijn kosten van de huishouding en consumptieve bestedingen in beginsel gemeenschapsschulden (Hoge Raad 5 april 2019, ECLI:NL:HR:2019:504, r.o. 3.3.4). Als deze gemeenschapsschulden, die ontstaan in verband met de kosten van de huishouding, worden voldaan vanuit privévermogen ontstaat er in principe een vergoedingsrecht (Art. 1:96 lid 4 BW). Natuurlijk dient diegene die een beroep doet op het vergoedingsrecht dit te onderbouwen met bankafschriften of ander bewijsmateriaal. Het is dan aan de andere partner om aan te tonen dat het inkomen van de gemeenschap onvoldoende was om de kosten van de huishouding te dragen. Als dat slaagt krijgt die partner een rechtstreekse vordering op die andere partner. Er ontstaat dus geen vordering van de gemeenschap op het privévermogen. Hierdoor kan de situatie ontstaan dat de vordering in verband met een vergoedingsrecht verrekend kan worden met de vordering uit hoofde van de draagplichtregeling van artikel 1:84 BW.
In veel gevallen is het op het moment van scheiden of bij overlijden niet meer mogelijk om het e.e.a. te reconstrueren. Dat kan leiden tot vervelende uitkomsten. Het is daarom goed om wederzijdse verwachtingen ten aanzien van het dragen van kosten van de huishouding en of het ontstaan van vergoedingsrechten vast te leggen. Dit mag in beide situaties in een onderhandse overeenkomst.
Het volledige artikel is beschikbaar via Permanent Actueel.
🗞️ Wekelijks delen wij door ons geselecteerde relevante ontwikkelingen of verdieping. Wij vatten de essentie voor je samen en vertalen dit naar jouw praktijk. Ieder artikel bevat bronnen voor als je verder wilt lezen. Ook krijg je tips. Een artikel sluit af met een prikkelende stelling of vraag. Op die manier maken we het bijhouden van kennis efficiënt, inspirerend en praktijkgericht!
💡 Nog geen abonnement? Ervaar nu zelf het gemak van Permanent Actueel met een gratis proefabonnement en blijf eenvoudig up-to-date over ontwikkelingen in de scheidingspraktijk: Lees het gehele artikel met een gratis proefabonnement!
➡️ De Scheidingsdeskundige is een een kennis- en opleidingscentrum voor professionals die betrokken zijn bij het scheidingsproces. Wij hebben maar 1 doel: Het verbeteren van de kwaliteit van scheidingsbegeleiding in Nederland!
Vind je dit artikel interessant voor jouw collega of netwerk?
Deel dit dan via onderstaande buttons:
Ben jij als professional betrokken bij scheidingen? Wil je jouw kennis op een efficiënte manier actueel houden en verder blijven ontwikkelen? Meld je dan aan voor Permanent Actueel van De Scheidingsdeskundige.