Adviseren en opstellen draagplichtovereenkomst? Gewoon verzekerd!

Geplaatst op 5 april 2019

Deze problematiek is complex en relatief nieuw. In 2018 verscheen er een artikel waarin werd aangegeven dat advisering omtrent dit thema niet verzekerd zou zijn. Veel adviseurs hebben daardoor zorgen over het risico dat advisering en vastlegging van interne draagplicht niet zou vallen onder de dekking van hun beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze onzekerheid leidt tot veel onrust bij hypotheekadviseurs. Zij zijn onzeker of zij überhaupt ten aanzien van dit onderwerp mogen adviseren. Veel adviseurs kiezen er daarom voor om door te verwijzen naar het notariaat. Veel notariskantoren zijn echter niet op de hoogte van dit thema. Dit heeft als gevolg dat clienten weer terug worden verwezen naar de adviseur. De consument dreigt hierdoor tussen wal en schip vallen.

In verband met de eerder verschenen publicaties gaan wij in dit artikel niet uitgebreid in op de onderliggende theorie. Mocht u behoefte hebben aan meer context van de problematiek omtrent het vaststellen van het aandeel in de eigenwoningschuld en de gevolgen van het besluit van 30 januari jl. dan verwijzen wij u graag naar de volgende artikelen:

Verzekeringsclausule draagplichtovereenkomst

De ScheidingsDeskundige heeft in samenwerking met Impact opleidingen en DFO een programma ontwikkeld welke is afgestemd met “de Vereende” (grootste beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar van Nederland). Door het volgen van onze unieke en speciaal ontwikkelde cursus en het gebruik van de bijbehorende draagplichtovereenkomst (sjabloondocumenten) weet u als adviseur zeker dat dit thema binnen het bereik van uw polis valt. Na het volgen van de bijeenkomst krijgt u een certificaat. Met dit certificaat zal de verzekeringsmaatschappij  een speciale clausule: “advisering en vastlegging interne draagplicht” opnemen op uw polis. Hierdoor weet u zeker dat u op een kwalitatief hoogwaardige manier, binnen het bereik van uw polis, kunt adviseren over dit belangrijke onderwerp!

Het is de verwachting dat naast “de Vereende” wij het programma ook met de andere verzekeraars verder af kunnen stemmen. Wij zullen u hiervan op de hoogte blijven houden.

Wij kijken er naar uit u op een van onze bijeenkomsten te ontmoeten.

Plaatsen waar ons programma gevolgd kan worden:


[1] Kamerbrief 14 april 2017 Staatssecretaris Wiebes

[2] Staatscourant 2018 nr. 5946, 30 januari 2018


© Copyright - De Scheidingsdeskundige